2009. július 7., kedd

Étterem mustra I.





VAPIANO A BELVÁROSBAN





Mivel lányom olasz nyelvből sikeres emelt szintű érettségit tett az elmúlt hetekben, így kis ünneplésre készültünk, Választásunk a belvárosban / Bécsi utca 5./ lévő Vapiano étteremre esett. Kicsit tartottam a hely és a külső kinézet után attól, hogy nem lesz egy olcsó ünneplés. Kívülről nagyon tetszetős az étterem, bár a környéken út és járda építés folyik. Belépve minderről elfeledkezett az ember, az ajtónál figyelmes hosstesek fogadták a belépőket, kezünkbe nyomva egy chip kártyát. Az önkiszolgáló pult
hoz lépve rájöttünk mindez arra szolgál, hogy ezen gyűjtsük a fogyasztásunk.
Nem ez volt az egyetlen érdekes szerkezet, amivel találkoztunk ezen az estén. Miután a saláta, tészta és pizza választékot szemügyre vettük, és közben csodálkoztunk milyen gyorsan és ügyesen mozognak a szakácsok a pult mögött, kiválasztottuk vacsoránkat.
Egy egyszerű classikus Bruschettát ettünk, mely pizza lapból , bruschetta mixből, fokhagymából , rukkolából és rengeteg parmezán sajtból állt. Itt jött a következő meglepetés, egy új kis kütyü, amely mikor elkészült a pizzánk villogott és rezgett. / nagyon ötletes dolog/ és hozzá kell tennem ez a várakozás kb. 5 percig tartott.
Lányom még választott magának egy epres tejszínes édességet
Következő meglepetés távozáskor ért, mivel a bank kártyás fizetés sem okozott semmi problémát.
Az éttermet mindenkinek ajánlom kipróbálásra. Árai semmivel sem magasabbak egy normál pizzéria árainál!!!!!

Kinek-kinek izlése szerint....


Vasárnapi ebéd.

Itt a friss zsenge tök ideje, ilyenkor sűrűn kerül asztalunkra ennek a zöldségnek a töltött változata. Mivel a család nem minden tagja szereti így a vasárnapi ebédet több fogásból kell elkészítenem. Így került az asztalunkra a töltött tök és a töltött dagadó párosa, amit a már megért kovászos uborka kísért.













Töltött tök / 2 főre/

Hozzávalók: személyenként 1 db kis méretű tők / most öklömnyi kerek cukkiniből készült/ 20 dkg darált hús, rizs, 1 tojás, só, bors, fokhagyma, kapor, 1 ek liszt, 1 dl tejszín.
Elkészítés: a tököt ketté vágom a magot ha van kiszedem, és kikaparom a belsejét, főzőedénybe teszem,és a kikapart tököt köré rendezem beleteszem a kaprot. Elkészítem a tölteléket, és megtöltöm a fél tököket. Annyi vizet öntök köré, hogy a töltött tökök 3/4-ig érjen fedő alatt takarék lángon addig főzöm, míg a rizs meg nem puhul a töltelékben. Mikor elkészül tányérra rendezem a töltött zöldséget, a maradék levet összetúrmixolom és a tejszín liszt keverékével beforralom, mikor már besűrűsödött a tökökre öntöm.



Töltött dagadó

Hozzávalók: egy szép darab felszűrt sertés dagadó, 30 dkg pecsenye liba máj, 3 főtt tojás , 1 tojás, 1 db zsemle ízlés szerinti fűszerek / só , bors, vágott petrezselyem/
Elkészítés: a húst előkészítjük, a töltelékhez a zsemlét beáztatjuk, majd kinyomkodjuk, a főtt tojást lereszeljük a májat apró darabokra vágjuk, összekeverjük a fűszerekkel és megtöltjük a húst,
szép pirosra sütjük. / mielőtt elkészülne én szoktam a hús alá önteni 1 dl fehér bort, ettől piros és porhanyós lesz a sült/.

2009. július 5., vasárnap

Az idei első..

Kovászos uborka
Hozzávalók: 1 db befőttes üveg, uborka, meggy fa levél, kapor, fokhagyma, víz, só, kenyér
Elkészítés: Az uborkát megmossuk, a két végét levágjuk és hosszába cikkekre vágjuk úgy, hogy az uborka ne essen szét. Üvegbe rakjuk, alulra és felülre a kaporból és a fa levélből, a tetejére rakjuk a kenyér darabot, és felöntjük a víz -só keverékkel/ 1 liter víz 2 evő kanál só/ Napra tesszük, néha kóstolgatjuk, ha ízlésnek megfelelő, leszűrjük, a kenyeret kivéve hűtőbe tesszük.

Kert Óbudán az V. emeleten....

Kis zőld, pár fűszer a panel lakás teraszán!!!!!

Eső, vihar és az ég színeinek játéka....


Néhány kép az ég színeit idézve.
Az elmúlt hetekben eső és vihar tarkította az időjárást. Néhányszor olyan jelenségek voltak láthatók az égbolton, amelyek arra ösztönöztek, hogy lencsevégre kapjam őket. Az ég hol kék, hol rózsaszín, hol szürke színeket mutatott.













2009. július 1., szerda

Múzeumok éjszakája, 2009. június 20.




Idén már második éve, hogy kihasználjuk ezt a lehetőséget, hogy kedvezményes áron megnézzünk több budapesti múzeumot. Sajnos több helyen akkora sorok keletkeztek, hogy három éjszaka sem lett volna elég megnézni az általunk kiválasztott kiállításokat. Első utunk mint már tavaly is a Budai Várba vezetett olt is az Országos Széchenyi Könyvtárba. Itt a Balatonról szóló kiállítást néztük meg. Innen a Szikla Kórház felé vettük az irányt, de ott és a Labirintusnál is végeláthatatlan sorok várakoztak. Sétánkat folytatva a Halász bástya és Budapest kilátásában gyönyörködtünk.

Buszra szállva a Nemzeti Múzeumnál folytattuk, ott a Király lányok a középkorban című tárlat vezetést készültünk végig hallgatni, sajnos az előadó nem remekelt, így inkább önállóan jártuk végig a kiállítást.
Következő állomás a Földalattival megközelíthető Vajdahunyad vára és környéke volt. Itt elidőztünk, és már nem jutott idő az utolsó állomásra, ami az Aquincumi rom kert lett volna.
Így is kellemes éjszakát töltöttünk a városban!


Születésnap


Dobostorta



Hozzávalók:
Piskóta: 5 dkg margarin, 6 db tojás, 25 dkg kristály cukor 25 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor
Csokoládé krém: 20 dkg margarin, 20 dkg vanilliás porcukor, 15 dkg csokoládé, 2 evő kanál tej
Karamellához: 15 dkg porcukor

Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját összekeverjük a cukorral és a felvert tojásfehérje habjával. Kanalanként hozzáadjuk a felolvasztott margarint és a lisztet, és az egészet óvatosan simára keverjük.
Margarinnal kikenünk egy kerek torta formát, liszttel meghintjük, és beleöntjük a piskóta tésztát. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
A kihűlt tésztát vízszintesen 5-6 lapra vágjuk, a legszebbet félretesszük.
A csokoládé krémhez a margarint habosra keverjük a vanilliás porcukorral, hozzáadjuk a 2 evő kanál tejben felolvasztott csokoládét és az egészet sima krémmé keverjük.
A karamellához a porcukrot egy teflon lábosban állandó keverés mellett addig pirítjuk, míg világosbarna színű és áttetsző nem lesz. Ekkor gyorsan a félretett torta lapra öntjük és késsel elkenjük. / olajba mártott késsel dolgozva a cukor könnyen kenhető/ szilárdulás előtt 16 szeletre vágjuk.
A torta lapokat megkenjük a csokoládé krémmel az oldalát beszórjuk darált dióval, végül a dobos szeleteket ráhelyezzük.