2009. november 8., vasárnap

Játék!!!!!!

Játék Jucuuval!


A nyereményt majd a képen látható fonalak közül választhatjuk ki, ha nyerünk. Naagyon ígéretes szerintem!
Most pedig a játék feltételeit is ide másolom egyenesen
Jucuutól

"A játék feltételei:
  1. hagyj kommentet itt nálam és az 1001fonal.hu blogjában
  2. a blogodban írj egy bejegyzést a játékról, benne a játék feltételeivel, határidővel és a nyereményről készült fotóval
  3. szerepeljen az üzenetedben a blogomra és az 1001fonal.hu-ra mutató link.
A jelentkezési határidő november 14. szombat éjfél. Sorsolni vasárnap fogok.
Várjuk a jelentkezéseteket!"

Egy újabb pogácsa...

Tejfölös pogácsa


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 tojás sárgája, 3 dkg élesztő, 2,5 dl tejföl 10-15 dkg főtt reszelt burgonya, sajt, só.

Az élesztőt fél dl tejben megáztatjuk, a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, beletesszük a tojások sárgáját, a burgonyát az élesztőt, sót ízlés szerint, és a tejfölt. Lágy tésztát készítünk, , melyet fél óránként háromszor hajtogatunk. Utolsó hajtogatás után 1-1,5 cm vastagra nyújtjuk és 3 cm átmérőjű pogácsákat szaggatunk. Megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Szép pirosra sütjük.

Közelednek az ünnepek...


Keresztszemes hímzés mikulás csomagra. Korán megérkezett hozzánk a Mikulás, lányom vitte magával a csomagokat Bolognába a barátnőinek!





Egy sós egy édes ..



SÓS

Arató pogácsa /babos/

Hozzávalók: 25 dkg nagyszemű tarka bab, 30 dkg zsír, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 2,5 dl tejföl, só, őrölt bors

Megfőzünk 25 dkg nagyszemű tarka babot. Kihűtve ledaráljuk és egy mély tálba tesszük. Hozzáadunk 30 dkg zsírt, 3 dkg langyos tejben megfuttatott élesztőt, ízlés szerinti mennyiségű sót, és egy késhegynyi őrölt borsot. Az anyagokat összekeverjük, és 20 percnyi pihentetés után hozzáadunk 75 dkg lisztet tejfölt és tésztát gyúrunk belő. A tésztának könnyen gyúrhatónak és formálhatónak kell lennie. Megkelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tészta tetejét bevagdossuk és kiszaggatjuk. A tetejét megkenjük tojással és meghintjük köménymaggal. Közepes meleg sütőben megsütjük

ÉDES

Almás rózsa muffin

Hozzávalók:25 dkg liszt/ 15 sima liszt, 10 dkg teljes kiőrlésű/, 1 evőkanál kakaó, 2 teáskanál sütőpor, fél teáskanál szódabikarbóna, 1 tojás, 14 dkg cukor, 0,8 dl olaj, 3 dl író, 2 közepes alma reszelve, fahéj ízlés szerint.

Kimérjük a hozzávalókat, majd összekeverjük és muffin formába kanalazva légkeveréses sütőben 175 fokon 20 percig sütjük.

PANZANELLA /TOSCAN KENYÉRSALÁTA/



Hozzávalók:1 baguette,1 nagy fej lila hagyma, 3 paradicsom 1 uborka, nagy csokor bazsalikom, olívaolaj, balzsamecet, só, bors

Elkészítés

Ezt a toscan kenyérsalátát száraz kenyérből készítik. Ha bármikor megmarad fehér vagy barna kenyerünk, kockára vágva hagyjuk szikkadni, így csak elő kell vennünk, ha ezt a salátát szeretnénk elkészíteni.
A szikkadt kenyérkockákat tegyük tálba. Közben vágjuk kockára a paradicsomot, az uborkát, karikázzuk fel a hagymát majd öntsünk rá olajat és balzsamecetet, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint és keverjük a kenyérhez. A tetejére szórjuk a felaprított bazsalikomot megbolondíthatjuk még egy kis apróra vágott capri bogyóval és vékony sonka szeletekkel. Ha megmarad belőle, ne aggódjunk, mert másnap még finomabb!




LASAGNE BOLOGNAI MÁRTÁSSAL

Hozzávalók: 1 adag bolognai húsmártás, 1 adag lasagne, 2 evőkanál vaj, 20 dkg frissen reszelt parmezán sajt, 1 adag besamelmártás

Lasagne

Hozzávalók:45 dkg liszt, 3 közepes tojás, fél teáskanál só
A hozzávalókat összegyúrjuk , 20 percig pihentetjük, majd tésztagéppel vagy sodrófával kinyújtjuk, és 9x30 cm-es lapokra vágjuk.


Bolognai mártás

Ezt a klasszikus húsos mártást az egész világon tésztamártásként ismerik. Valóban rendkívül ízletes tésztával, de ugyanolyan finom gnocchival, polentával és burgonyával tálalva, akárcsak sült ételek mellé tálalva. A jól sikerült ragu titka az alacsony hőfokon hosszú ideig való főzés. Előre elkészíthető és a hűtőban tárolható.

Hozzávalók:12 dkg kockára vágott pancetta, 1 közepes fej finomra vágott hagyma, 1-1 szál apróra vágott zeller és sárgarépa, 6dkg vaj, 30 dkg darált marha hús, 15 dkg darált sertéshús, 15 dkg apróra vágott száraz sertéskolbász, 1 frissen őrölt szegfűszeg, csipetnyi őrölt fahéj, 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors, fél kg hámozott és feldarabolt konzerv paradicsom, 2,5 dl zsírdús tej, só ízlés szerint.


A pancettát a hagymát a zellert és a sárga répát tegyük a vajjal együtt a serpenyőbe és közepes lángon pirítsuk, míg a hagyma aranyszínű nem lesz. Tegyük bele a húsokat a kolbászt, és pároljuk tovább. Hintsük rá a fűszereket, keverjük hozzá a paradicsomot, és közepes fokozaton főzzük 15 percig. Adjuk hozzá a tejet, és sózzuk. Alacsony hőfokon főzzük legalább 2 és fél órán át, gyakori kevergetés mellett.


Besamelmártás

Hozzávalók: 5 dl tej, 6 dkg vaj, 8 dkg liszt

A vajat felolvasztjuk, majd hozzá adjuk a lisztet, és egy percig pirítjuk, majd lassan hozzáöntjük a tejet ügyelve arra, hogy csomó mentes legyen a keverék, és sűrűsödésig főzzük.


Készítsük el a mártásokat a tésztát. A lasagnét egyszerre 4-5 laponként főzzük sós forró vízben 2 percig, majd egy tál hideg vízben öblítsük le, és szárítsuk meg. A besamelmártást keverjük a húsmártáshoz. Egy tepsi alját kenjük ki vajjal, majd terítsünk egy réteg lasagne lapot az aljára. Tegyünk rá vékony réteg mártást, majd szórjuk meg a reszelt sajttal és így rétegezzük, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
200 fokon 15-20 percig sütjük, forrón tálaljuk.
Borajánlat: száraz vörösbor / Sangiovese di Romagna/

Emlékezés a nyárra.....


Emlékezés a nyárra. Sajnos kevés időm volt a bloggal foglalkozni, egyéb elfoglaltságom miatt, de azért szorgalmasan készültek a képek. A mai esős csúnya késő őszi időt kihasználva előkerültek a blogomra szánt képek. Nyári termések a kertből, papámnak köszönhetően a paradicsom különböző fajtái megteremtek a kertünkben, van köztük itthon vásárolt magról ültetett, de olyan is, amelyet olaszországi utunkról hazahozott kóstoló útján került ide. Kiszedtük a magot és elültettük, és mint látni nálunk is megtermett a csodás olasz paradicsom.