2010. május 25., kedd

Florália 2010 Aquincum.......







A Római birodalomban május hónap folyamán tartották a Florália ünnepeket. Flóra istennő a római vallásban, minden virágnak, virágzásnak, a természetnek tisztelt istennője. Tágabb értelemben a tavasz, az újjászületés, a termékenység, a termés, sőt a nők anyai reményeinek megtestesítője, patrónája volt. Floralia virágünnep, a megújulás ünnepe.  Florália, eredeti néven a ludi Florales, a rómaiak egyik legnagyobb, évente megrendezésre kerülő ünnepe volt, eleinte a gabonavirágzás időszakában. Később adott napokon, április 28-tól május 3-a között tartották.
Az ünnepi sorozat kezdő napján rendezték meg a fasti Floraet, az áldozatot ekkor mutatták be az istennőnek, virágzó gabonakalászt helyezvén az oltárra. Az emberek virággal borították be magukat, sőt még állataikat is feldíszítették. A floraliák kedvelt eseménye, hogy termékenységet szimbolizáló babot, borsót, lencsét dobtak a mulatózó nép közé. Az ünnepségeken színészek, táncosok, cirkuszi játékok szórakoztatták a közönséget. A hangulat magasra hágott, az esemény nem volt mentes a túláradó jókedvtől, a kicsapongásoktól, a durva tréfáktól sem.
Pünkösd ünneplésében ma is fontos szerepet játszanak a virágok, elsősorban természetesen a pünkösdi rózsa, a rózsa, a jázmin és a bodza.



A legújabb kedvenc péksütemény....

Bagel 


Hozzávalók: 2 dkg friss élesztő, 1 tojás, 1 evőkanál cukor, 37,5 dkg liszt, 1 teáskanál só, 2,5 dl langyos víz


Elkészítés: 
Az élesztőt 2,5 dl langyos vízben feloldjuk, és a liszttel, a cukorral meg 1 teáskanál sóval 5 percig gyúrjuk. Letakarva 45 percig kelesztjük.
A tésztából 10 gombócot készítünk és 10 percig pihentetjük. A sütőt 200 fokra / légkeveréses 180 fok/ melegítjük.  Az ujjunkkal egy lyukat fúrunk minden tésztagombócba, és köröző mozdulatokkal kitágítjuk. A bageleket forrásban lévő sós vízben 1 percig főzzük, közben egyszer megfordítjuk. Szűrőkanállal áttesszük a tepsire, megkenjük a felvert tojással. A sütőben 20-25 percig sütjük.














Csokis és zabpelyhes keksz

Csokis keksz  /50 db/ 1 db kb. 55 kcal.

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 1/4 teáskanál só, 1 tojás, 10 dkg hideg vaj, 3 evő kanál kakaó por,
2 evő kanál joghurt, 7,5 dkg étcsokoládé, 10 dkg torta bevonó.

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra /lég keveréses 160 fok/ előmelegítjük. Két tepsit sütő papírral kibélelünk. A lisztből a cukorból, a sóból, a tojásból, a vajból, a kakaóból, a joghurtból és az apróra vágott csokoládéból tésztát gyúrunk. kb. 50
kis golyót formálunk belőle, a tepsire tesszük, és laposra nyomjuk őket. A sütőben kb 10 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
A kekszeket tetszés szerint bevonhatjuk torta bevonóval.



Zabpelyhes keksz /45 db /   1db kb. 50kcal.

Hozzávalók: 4 dkg finomra aprított zabpehely, 20 dkg liszt, 7,5 dkg cukor, 1/4 teáskanál só, 1 tojás, 10 dkg hideg vaj,  lekvár az összeragasztáshoz.

Elkészítés: 
A zabpelyhet tapadás mentes serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. A lisztből, a zabpehelyből, a cukorból, a sóból, a tojásból, és a vajból tésztát gyúrunk. A tésztából 2 darab 4 cm átmérőjű hengert formálunk, frissen tartó fóliába csomagoljuk? és 30 percre mélyhűtőbe tesszük.
A sütőt 200 fokra / lég keveréses 180 fok/ előmelegítjük, és két tepsit sütő papírral kibélelünk. A tészta rudakat 2-3 mm vastag szeletekre vágjuk. A sütőben 10 percig sütjük.
2-2 lekvárral összeragasztunk.

2010. május 2., vasárnap

Anyáknapja

                                      
 ÉDESANYÁNK

Akkor sír, ha valami nekünk fáj,
akkor aggódik, ha köröttünk zord a táj,
akkor örvend, ha az arcunkon mosoly,
akkor boldog, ha a könnyünk nem omol.

Akkor erős, ha érettünk harcolhat,
akkor derült, ha nekünk dolgozhat,
akkor lesz nagy, mikor érettünk szolga,
akkor gazdag, ha kincseit elosztja.

Akkor szabad, ha hozzánk- kötözött,
akkor él, ha eléghet övéi között,
akkor hal meg – ó, bár mindig élne !-,
ha már alig tehet, értünk elgyengülve.

Ki ő? Mi ő? Azt el nem mondhatom,
csak boldog hálával ujjonghatom,
akkor tudnám, meg, ha itt hagyna:
benne Isten értem a szívét adja.