2011. december 21., szerda

Tejfeles almás lepény


Hozzávalók: 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 citrom héja, 2 tojás, 30 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, kb. 1,5 dl tej, 4-5 alma, 10 dkg mazsola, 3 dkg kristálycukor, egy kevés fahéj.
A tejfeles öntethez: 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor,  2 dl tejfel, 3 dkg cukor.

Előkészítés: Az almát meghámozzuk, négy felé vágjuk, a magházát eltávolítjuk, majd vékony szeletekre daraboljuk, és összekeverjük a mazsolával. A vajat habosra keverjük a cukorral, a citrom héjjal és a tojással.
A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd a tejjel váltakozva a vajas keverékhez adjuk.

Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsit kivajazzuk és belisztezzük, belesimítjuk a tésztát. Rátesszük az almát és 20 percig elősütjük. Ráöntjük a tejfeles öntetet és további  20 percig sütjük.

Jó étvágyat!

2011. december 19., hétfő

 Májkrémmel és tojáskrémmel töltött kosárkák


Hozzávalók: leveles tészta, én mirelitet használok.
                    tojáskrém, májkrém, vagy tetszőleges töltelék


A  leveles tésztát, vékonyra nyújtjuk, pogácsa szaggatóval köröket szaggatunk, a fele kőrnek a közepét egy kisebb szaggatóval vagy pohárral kilukasztjuk. A lukas és teli kőröket tojás fehérjével összeragasztjuk és megsütjük. Légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 perc


Amikor kihűlt a közepét kicsit lenyomkodjuk, és megtöltjük. Paradicsommal, zeller levéllel, snidlinggel díszítjük.


Tojáskrém
Hozzávalók: 3 főtt tojás, 10 dkg vaj, ízlés szerinti mennyiségű nagyon apróra vágott vöröshagyma,  mustár, fokhagyma, só,
A tojást sajtreszelőn szoktam lereszelni, majd a többi hozzávalóval habosra keverem.


Májkrém
Hozzávalók: 4-5 db csirke máj, 1 fej közepes vöröshagyma, 10 dkg vaj vagy margarin, só, bors, mustár,
majoranna, olíva olaj.
A hagymát felaprítom, majd egy kevés olíva olajon üvegesre párolom, hozzáadom a csirke májat és megsütöm, nem túl szárazra, de már ne is legyen véres, ha kihűlt a többi hozzávalóval együtt összeturmixolom, és habosra keverem.

Avocados szendvicsfalatok

Van amikor egyszerű ételek is különleges csemegékké válnak. Ilyenkor télen szükség van a szervezetnek sok vitaminra. 

Mit is tartalmaz az avocado:
Az avokádó telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma B-, C-, E- és A-vitaminban gazdag. Az érett gyümölcs káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is tartalmaz.
 



Hozzávalók: bagett, vaj, vöröshagyma, majonéz avocado
Elkészítés: A bagettet felszeleteljük megkenjük vajjal, teszünk rá egy kiskanál majonézt, egy vékony szelet hagymát es egy szelet avocadot.

2011. december 18., vasárnap

Készülődés Karácsonyra képekben

 Adventi koszorú 2011
 Asztaldísz
A két Télapó aki vigyáz a konyha ablakomra
Ajándék illatpárnák, természetesen fahéj illattal.

2011. december 5., hétfő

Karácsonyváró 2011

Mint minden évben idén is elkészült a karácsonyvárónk.
Ötlet: Praktika Magazinból .

Pizza Pizza Pizza.....

Hozzávalók: 250 g liszt, 15 g élesztő, 150 ml víz, 1 kanál só olaj a sütő kikenéséhez

Feltét::  izlés szerint  / a képen sonka kukorica és sajt /