2012. február 16., csütörtök

Nápolyi burgonyás fánk





Hozzávalók: /60 db/  25 dkg főtt burgonya, 5 dkg friss élesztő, 40 dkg liszt, 3 tojás, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, csipet só, 1 citrom reszelt héja, olaj a sütéshez, fahéjas porcukor a szóráshoz

A még meleg főtt krumplit krumplinyomón átnyomjuk. Az élesztőt keverjük el 1 dl langyos vízben. Keverjük össze a még meleg áttört burgonyát a liszttel, a tojással, az olvasztott vajjal, a sóval a cukorral, és a reszelt citromhéjjal, adjuk hozzá az élesztős részt és gyúrjuk alaposan össze. Csípjünk a tésztából golyókat, abból formázzunk kukacokat és ebből karikát vagy csepp alakot. Takarjuk le és hagyjuk 2 órát kelni. A duplájára kell nőni. Forró olajban süssük aranysárgára, és szórjuk meg a fahéjas cukorral.

2012. február 9., csütörtök

Nyitott diós fonat

Még karácsonykor készült ez a finom kalács, én évek óta ezt készítem a bejgli helyett.

Hozzávalók: 
Tésztához: 50 g élesztő, 50 g porcukor, 2 dl tej, 500 g liszt, 4 tojássárgája, 20 g vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 120 g margarin
Töltelékhez: 50 g mazsola, 1/2 dl rum, 1 dl tej, 80 g kristálycukor, 20 g vaníliás cukor, 30 g margarin, 150 g darált dió, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 mk. fahéj, 50 g cukrozott narancs héj. ez az eredeti recept, de én mindezek dupláját teszem bele, a család így szereti.
Máz: 2 ek. citromlé, 4 ek. porcukor / narancslével is finom/


A tésztához az élesztőt  1 kk. porcukorral és 1 dl tejjel felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk hozzáadjuk az élesztős tejet, egy kevés lisztet keverünk hozzá konyharuhával letakarjuk  és tíz percig kelesztjük.
A maradék tejet elkeverjük a tojás sárgákkal, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citrom héjjal és a felolvasztott langyos margarinnal. Két három részletben a liszthez adjuk, hólyagosra kidolgozzuk, letakarjuk és a kétszeresére kelesztjük /35-40 perc/.
A töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, meghintjük a rummal. Felforraljuk a tejet a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a margarinnal, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát két percig szikkasztjuk. Levesszük a tűzről, elkeverjük az őrölt fahéjjal, a felaprózott narancshéjjal és a rumos mazsolával, hagyjuk kihűlni.
A tésztát lisztezett munkalapon téglalap formájúra kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Hosszában a közepén kettévágjuk, és a két fél tekercset úgy fonjuk össze, hogy a vágott oldaluk legyen felül. Letakarjuk a kétszeresére kelesztjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
A mázhoz a citromlét és a porcukrot sűrű péppé keverjük. Kivesszük a sütőből a fonatot és azonnal megkenjük a mázzal, hagyjuk kihűlni. Két-három napig friss marad.

Spanyol malac leves


Megjött a hideg tél ilyenkor mindenkinek jól esik egy tartalmas meleg leves.






Hozzávalók: / 8 főre/ 1 kg oldalas, 50 dkg füstölt sonka, 6 szelet bacon szalonna, 40 dkg füstölt kolbász, 3 szál póré hagyma,  1 kg burgonya, 1 fej kelkáposzta, 20 dkg csicseri borsó /konzerv/ só, bors, tejföl annak aki szereti friss puha kenyér
Elkészítése: A húsféléket  feltesszük főzni 3 l vízbe amibe teszünk sót és borsot ízlés szerint amikor már majdnem puhára főtt hozzá adjuk a zöldségeket. Addig főzzük amíg a zöldségek megpuhulnak.
Tálra rendezzük a húsokat, majd rászedjük a zöldséget és a levet. Aki szereti megbolondíthatja egy kis tejföllel.