2013. március 24., vasárnap

Leveles töltve............


Hozzávalók: 1 csomag 500 g leveles tészta, 1 doboz ricotta, 10 dkg száraz kolbász /gyulai/, só kis bors.
A kolbászt apró kockákra vágni, összekeverni a ricottával, sóval, borssal.
A tésztát vékonyra nyújtani, kőr alakúra kiszaggatni, a tölteléket a közepére halmozni, tojással megkenni,  félbehajtva összenyomkodni. Tetejét tojássárgájával megkenni, rá ízlés szerint  szórhatunk, szezámmagot, lenmagot, reszelt sajtot, akár mákot.
180 fokos sütőben  10-15 percig sütjük.

2013. március 23., szombat

Londoni sajttorta /Nigella/

Hozzávalók: 
A tortához: 150 g keksz / zabfalatok/, 75 g sózatlan vaj, 600 g krémsajt /mascarpone/ 150 g finom szemű kristálycukor, 3 nagy tojás, 3 nagy tojás sárgája, 1 és fél evőkanál vanília-kivonat, 1 és fél evőkanál citromlé 
A mázhoz: 140 ml tejföl, 1 evőkanál finom szemű kristálycukor, 1/2 teáskanál vanília-kivonat.

Robotgéppel törjük morzsává a kekszet, keverjük hozzá az olvasztott vajat, jól dolgozzuk össze, és nyomkodjuk a tortaforma aljára. Tegyük 1 órára a hűtőbe.






 Közben keverjük össze a krémsajtot a cukorral, majd a tojásokkal a vaníliával és a citromlével.
A tortaforma alját tekerjük kőrbe alufóliával, majd öntsük a kekszre a krémsajtos keveréket. 
A tortaformát állítsuk bele egy tepsibe, majd öntsünk mellé annyi forró vizet, hogy a tortaforma feléig érjen tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe és süssük 50 percig. Közben  keverjük össze a máz hozzávalóit. A sütési idő letelte után  öntsük a tetejére a tejfölös keveréket, és simítsuk szét egyenletesen a torta tetején, és tegyük még vissza a sütőbe 10 percig, ha elkészült vegyük ki a vízfürdőből, várjunk míg meghűl tegyük hűtőbe és csak a tálalás előtt 20 perccel vegyük ki .



2013. március 17., vasárnap

Sajtos de nem pogácsa

Sajtos csiga





Hozzávalók: 
Tésztához: 40 dkg liszt , 125 ml tej , 2,5 g élesztő , 1 teáskanál cukor , 2 csapott teáskanál só , 0,75 dl olaj , 7,5 dkg margarin , 1 tojássárgája
Töltelék: 10 dkg margarin, 2 tojássárgája, 20 dkg sajt
Kenéshez: tojásfehérje , tejföl
Szóráshoz: sajt

Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk az olajat, a tojássárgáját és az élesztős tejet. Jól összegyúrjuk és duplájára kelesztjük.
Közben a sajtot lereszeljük, a vajat kikeverjük a tojássárgákkal.
A tésztát 2 cipóba osztjuk és egyenként tepsiméretűre (38x28 cm) nyújtjuk.
Egy-egy tésztalapot megkenünk a kétfelé osztott krémmel, megszórjuk a reszelt sajttal és szorosan feltekerjük.
Éles késsel kb 2,5 cm széles darabokra vágjuk.
Sütőpapirral bélelt tepsibe fektetjük a csigákat és kb 40 percig pihentetjük, majd megkenjük a tetejüket tejfölös tojásfehérjével és megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 220 C°-on zsemleszínűre sütjük.

Elkészítési idő:  kb. 50 perc

2013. március 10., vasárnap

Csapjunk össze egy egyszerű túrósat.........

Bolyi túróslepény


25 dkg rétesliszt, 1/2 sütőpor, fél citrom reszelt héja, 22 dkg porcukor összekeverjük. A tepsit 5 dkg vajjal kikenjük, az összekevert liszt felét ráöntjük, majd 50 dkg túrót krumplinyomón átnyomjuk és a lisztes keverékre terítjük.  10 dkg mazsolával megszórjuk és 2 csg vaníliás cukorral ízesítjük. Rászórjuk a liszt másik felét. 5 dkg vajat apróra vágva a tetején elosztunk és ráöntjük egyenletesen a következő keveréket. 3 dl tej 3 tojás összekeverve. Előmelegített sütőben 35 percig sütjük. Hidegen szeleteljük










2013. március 9., szombat

Egy sós egy édes................

Töltött korongok




Hozzávalók40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, tej, 2 evőkanál só, 20 dkg Rama margarin
Töltelék: 1 doboz kukorica, 15 dkg sonka, 1 tömlős sajt, 4 evőkanál tejföl
Teteje: 1 tojás sárga, 1 eelt sajvőkanál tejföl, reszt
Elkészítése: Langyos tejből, cukorból élesztőből kovászt készítünk, hozzáadjuk a lisztet, sót,  olvasztott vajat. Lágyabb tésztát gyúrunk.Amikor megkelt, kinyújtjuk és pohár segítségével korongokat szaggatunk.Tejfölt elkeverjük a tömlős sajttal, hozzá a sonka, kukorica.Alsó korong közepére ráteszünk egy adagot, majd a másik korongot rátesszük, széleit összenyomkodjuk, hogy összeragadjanak.
Tetejét megkenjük tojás sárga és a tejföl keverékével.Reszelt sajttal megszórjuk, 170 fokon sütjük.
Ez az eredeti recept, de vagy én csinálok valamit rosszul vagy a recept nem jó, de nekem a dupla adag tésztához elég ennyi töltelék! :)
Jó étvágyat!

Fordított almás


Hozzávalók: 1 kg alma, fél citrom, 6 db tojás, 6 evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor, fél cs sütőpor,.2 cs vanília puding, 5 dl tej, 25 dkg margarin, 20 dkg cukor
Elkészítés:A tepsit alufóliával kibéleljük,és margarinnal megkenjük.vékonyra szeletelt, egymás mellé rakott alma cikkekkel kirakjuk(amit a citromlével meg locsoltunk)
6 tojásból, piskótát készítünk,a felét ráöntjük az almára, a másik felébe 2 ek kakaót keverünk, és azt is ráöntjük.forró sütőbe megsütjük.
Sütés után tálcát helyezünk a tepsire, és átfordítjuk rá a süteményt.
ha kihűlt a következő krém kerül rá: a tejből, pudingból , sűrű masszát főzünk, ha kihűlt hozzá keverjük a cukorral habosra kevert margarint.
Csokimáz is kerülhet a tetejére.

2013. március 5., kedd

Téli kirándulás képekben .................

Januárban útra kelni és a hosszú úton volt napsütés havazás ...........................

Az autó Budapestről Ferrarába vitt.


 Hó hó hó...










Aztán már csak hófelhők......................
És 200 km megtétele után már ragyogóan sütött a nap














Ferrara








és egy kis gasztronómia


Cukkinis tészta












Pulyka zöldségekkel