2014. május 30., péntek

......és akkor ne maradjon le a kötőtű sem bár most ez valójában horgolótűvel készült


Hartyáni krémes




Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg vaj, csipet só, 25 dkg porcukor, 2 evőkanál,  kakaópor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 tojás, kevés tej

A liszttel elkeverem a sót, a szódabikarbónát, a cukrot, és elmorzsolom a vajjal. A tojással és ha szükséges egy kevés tejjel összeállítom a tésztát. Két cipóra osztom.
Egy kb. 30 cm x 38 cm nagyságú tepsi hátulján megsütöm a lapokat. 
180 fokos sütőben kb. 8 perc alatt sül meg.
A kisült tésztát leemelem a tepsiről, rácsra csúsztatom és hagyom kihűlni. Ahogy hűl, úgy keményedik meg, egészen kopogós lesz, nem kell megijedni, ilyennek kell lenni.

Krém: 1 l tej, 10-12 evőkanál cukor, 3 cs. vaníliás pudingpor, 25 dkg puha vaj

Összeállításhoz: egy nagy csomag babapiskóta, rum, 10 dkg étcsokoládé, 2 evőkanál olaj

A pudingporokat egy lábosba szórom, hozzáadom a tejet, jól elkeverem egy habverővel, majd felforralom. Állandó keverés mellett besűrítem  és kihűtöm.
A vajat habosra keverem a porcukorral,  majd kanalanként hozzáadom a kihűlt pudingot, jól kihabosítom.
A tepsibe teszem az egyik lapot, rákenem a krém felét, a tetejét kirakom a babapiskótával. A piskótákat megkenem rummal, rásimítom a maradék krémet, befedem a második lappal.
Felolvasztok 10 dkg étcsokoládét, majd elkeverem 2 evőkanál olajjal és a sütemény tetejét bevonom vele. A kész süteményt hűtőbe teszem.
Másnap hosszúkás szeletekre vágva tálalom. A süteményt legalább egy napig hagyni kell pihenni, hogy a lapok és a babapiskóta megpuhuljon.
Jó étvágyat!