Gesztenyés mézes
Mézes kakaós tészta: 15 dkg cukor, 10 dkg méz, 5-6 dkg vaj, 2 egész tojás, 40 dkg liszt, 1/2 evőkanál szódabikarbóna, 3 dkg kakaópor , csipet só.
Gesztenyés krém:2 csomag mézeskalács /vagy vanília/ pudingpor, 6 dl tej, 3 dkg cukor, 50 dkg gesztenyepüré, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor**, 1-2 teáskanál vanília aroma , kevés rum vagy 1-2 evőkanál rum.
Tetejére: csokoládé 10 dkg étcsokoládé felolvasztva 1 evőkanál étolajjal összekeverni és a süteményre önteni
Elkészítés:
A tésztához a mézet, a vajat és a cukrot kevergetve megolvasztom.
Nem kell felforralni, elég addig melegíteni, amíg elegyedik és a
kevergetéstől kissé kivilágosodik. Külön tálba mérem a száraz hozzávalókat és összekeverem. A
tojásokat a még meleg vajas mézbe, elkeverem, majd a
lisztekhez adom. Összeállítom a tésztát, majd folpacba csomagolom 2 órán keresztül, szobahőmérsékleten
pihentetem.
Amíg a tészta pihen, a gesztenyepürét hagyom felengedni. A tejből, pudingból és 5 dkg cukorból pudingot főzök, amit ezután időnként átkeverve kihűtök.
A pihentetési idő leteltével a tésztából négy egyforma méretű (kb. 22x30 cm), vékony lapot nyújtok. Ezeket 170 fokos sütőben, egy tepsi hátulján, egymás után, 6-8 perc alatt kisütöm (figyelni kell, mert hajlamos megégni), majd rácson hagyom kihűlni.
Amíg a tészta pihen, a gesztenyepürét hagyom felengedni. A tejből, pudingból és 5 dkg cukorból pudingot főzök, amit ezután időnként átkeverve kihűtök.
A pihentetési idő leteltével a tésztából négy egyforma méretű (kb. 22x30 cm), vékony lapot nyújtok. Ezeket 170 fokos sütőben, egy tepsi hátulján, egymás után, 6-8 perc alatt kisütöm (figyelni kell, mert hajlamos megégni), majd rácson hagyom kihűlni.
A gesztenyekrémhez a kihűlt pudingot elkezdem keverni. Hozzáadom gesztenyepürét és alaposan összedolgozom, majd a puha vajat is beletéve néhány perc alatt habosra keverem a krémet. A habosítás alatt porcukorral, vaníliakivonattal és rummal vagy rumaromával tetszőlegesen tovább ízesítem a krémet.
Következik a sütemény összeállítása. Megfelelő méretű tálcára helyezek egy tésztalapot, egyenletesen megkenem a krém harmadával, majd újabb tésztalap, krém, tésztalap következik. A tetejére kerül a legsimább felületű lap, amit olvasztott csokoládéval vonok be és tetszőlegesen díszítek.
A legfinomabb egy napi állás után, addigra a lapok megpuhulnak és könnyen szeletelhetővé válnak.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése