2012. november 26., hétfő

Gesztenyés mézes



Hozzávalók:

Mézes kakaós tészta
 15 dkg cukor, 10 dkg méz, 5-6 dkg vaj, 2 egész tojás, 40 dkg liszt, 1/2 evőkanál szódabikarbóna, 3 dkg kakaópor , csipet só.


Gesztenyés krém:2 csomag mézeskalács /vagy vanília/ pudingpor, 6 dl tej, 3 dkg cukor, 50 dkg gesztenyepüré, 20 dkg  vaj, 10 dkg porcukor**, 1-2 teáskanál vanília aroma , kevés rum vagy 1-2 evőkanál rum.

Tetejére: csokoládé 10 dkg étcsokoládé felolvasztva  1 evőkanál étolajjal összekeverni és a süteményre önteni

Elkészítés:


A tésztához a mézet, a vajat és a cukrot kevergetve megolvasztom. Nem kell felforralni, elég addig melegíteni, amíg elegyedik és a kevergetéstől kissé kivilágosodik. Külön tálba mérem a száraz hozzávalókat és összekeverem. A tojásokat a még meleg vajas mézbe, elkeverem, majd a lisztekhez adom. Összeállítom a tésztát, majd folpacba csomagolom  2 órán keresztül, szobahőmérsékleten pihentetem.
Amíg a tészta pihen, a gesztenyepürét hagyom felengedni. A tejből, pudingból és 5 dkg cukorból pudingot főzök, amit ezután időnként átkeverve  kihűtök.
A pihentetési idő leteltével a tésztából négy egyforma méretű (kb. 22x30 cm), vékony lapot nyújtok. Ezeket 170 fokos sütőben, egy tepsi hátulján, egymás után, 6-8 perc alatt kisütöm (figyelni kell, mert hajlamos megégni), majd rácson hagyom kihűlni.

A gesztenyekrémhez a kihűlt pudingot elkezdem keverni. Hozzáadom gesztenyepürét és alaposan összedolgozom, majd a puha vajat is beletéve néhány perc alatt habosra keverem a krémet. A habosítás alatt porcukorral, vaníliakivonattal és rummal vagy rumaromával tetszőlegesen tovább ízesítem a krémet.
Következik a sütemény összeállítása. Megfelelő méretű tálcára helyezek egy tésztalapot, egyenletesen megkenem a krém harmadával, majd újabb tésztalap, krém, tésztalap következik. A tetejére kerül a legsimább felületű lap, amit olvasztott csokoládéval vonok be és tetszőlegesen  díszítek.
A legfinomabb egy napi állás után, addigra a lapok megpuhulnak és könnyen szeletelhetővé válnak.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése