2009. december 30., szerda


Fűszeres gyűrű

Hozzávalók :
200 g liszt, 100 g porcukor, 70 g darált mandula, 1/4 kiskanál őrölt gyömbér, 1/4 kiskanál őrölt kardamom, 1/2 kiskanál őrölt fahéj, 2 kiskanál reszelt citromhéj, 150 g hideg vaj, 2 tojássárgája.
Diszítés:
100 g cukor, 2-3 evőkanál porcukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, 1 kiskanál őrölt kardamom.

Elkészítés: A hozzávalókat összegyúrjuk, és fóliába csavarva 1 óráig a hűtőbe pihentetjük a tésztát.
Lisztezett deszkán a tésztából 9 cm hosszú hengereket sodrunk, amiből gyűrűket formálunk. A díszítéshez szükséges anyagokat összekeverjük.

180 fokra előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük, majd még melegen a díszítő fűszeres cukorba hempergetjük.

Túrós gyűrűk

Hozzávalók:
Tészta: 50 g vaj, 150 g tehéntúró, 100 g cukor, 1 tojás, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 250 g liszt.
1/2 kiskanál sütőpor.
Glazúr: 100 g porcukor, 1-2 evőkanál tej.

Elkészítés:
Megolvasztjuk a vajat, miután kihült hozzáadjuk a tehéntúrót és a cukrot, gépi habverővel jól eldolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást és a citromhéjat. Összekeverjük a lisztet és a sütőport, majd a felét a túrós masszához keverjük, majd hozzáadjuk a többi lisztet is, és meggyúrjuk a tésztát.
30 percre betesszük a hőtőbe.
Lisztezett deszkán a tésztából 5 mm vastag lapot nyújtunk. Kb 10 cm hosszú csíkokat vágunk belőle. Ezekből hengereket formálunk, majd kettesével összefonjuk, és körré alakítunk.
180 fokra előmelegített sütőben kb 15 percig sütjük.

Elkészítjük a glazúrt, a cukrot összekeverjük a tejjel, és a még meleg gyűrűkre kenjük és megszárítjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése