2012. február 9., csütörtök

Nyitott diós fonat

Még karácsonykor készült ez a finom kalács, én évek óta ezt készítem a bejgli helyett.

Hozzávalók: 
Tésztához: 50 g élesztő, 50 g porcukor, 2 dl tej, 500 g liszt, 4 tojássárgája, 20 g vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 120 g margarin
Töltelékhez: 50 g mazsola, 1/2 dl rum, 1 dl tej, 80 g kristálycukor, 20 g vaníliás cukor, 30 g margarin, 150 g darált dió, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 mk. fahéj, 50 g cukrozott narancs héj. ez az eredeti recept, de én mindezek dupláját teszem bele, a család így szereti.
Máz: 2 ek. citromlé, 4 ek. porcukor / narancslével is finom/


A tésztához az élesztőt  1 kk. porcukorral és 1 dl tejjel felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk hozzáadjuk az élesztős tejet, egy kevés lisztet keverünk hozzá konyharuhával letakarjuk  és tíz percig kelesztjük.
A maradék tejet elkeverjük a tojás sárgákkal, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citrom héjjal és a felolvasztott langyos margarinnal. Két három részletben a liszthez adjuk, hólyagosra kidolgozzuk, letakarjuk és a kétszeresére kelesztjük /35-40 perc/.
A töltelékhez forró vízzel leöblítjük a mazsolát, meghintjük a rummal. Felforraljuk a tejet a kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a margarinnal, beleszórjuk a diót és a zsemlemorzsát két percig szikkasztjuk. Levesszük a tűzről, elkeverjük az őrölt fahéjjal, a felaprózott narancshéjjal és a rumos mazsolával, hagyjuk kihűlni.
A tésztát lisztezett munkalapon téglalap formájúra kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Hosszában a közepén kettévágjuk, és a két fél tekercset úgy fonjuk össze, hogy a vágott oldaluk legyen felül. Letakarjuk a kétszeresére kelesztjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
A mázhoz a citromlét és a porcukrot sűrű péppé keverjük. Kivesszük a sütőből a fonatot és azonnal megkenjük a mázzal, hagyjuk kihűlni. Két-három napig friss marad.

1 megjegyzés: