2009. július 7., kedd

Kinek-kinek izlése szerint....


Vasárnapi ebéd.

Itt a friss zsenge tök ideje, ilyenkor sűrűn kerül asztalunkra ennek a zöldségnek a töltött változata. Mivel a család nem minden tagja szereti így a vasárnapi ebédet több fogásból kell elkészítenem. Így került az asztalunkra a töltött tök és a töltött dagadó párosa, amit a már megért kovászos uborka kísért.













Töltött tök / 2 főre/

Hozzávalók: személyenként 1 db kis méretű tők / most öklömnyi kerek cukkiniből készült/ 20 dkg darált hús, rizs, 1 tojás, só, bors, fokhagyma, kapor, 1 ek liszt, 1 dl tejszín.
Elkészítés: a tököt ketté vágom a magot ha van kiszedem, és kikaparom a belsejét, főzőedénybe teszem,és a kikapart tököt köré rendezem beleteszem a kaprot. Elkészítem a tölteléket, és megtöltöm a fél tököket. Annyi vizet öntök köré, hogy a töltött tökök 3/4-ig érjen fedő alatt takarék lángon addig főzöm, míg a rizs meg nem puhul a töltelékben. Mikor elkészül tányérra rendezem a töltött zöldséget, a maradék levet összetúrmixolom és a tejszín liszt keverékével beforralom, mikor már besűrűsödött a tökökre öntöm.



Töltött dagadó

Hozzávalók: egy szép darab felszűrt sertés dagadó, 30 dkg pecsenye liba máj, 3 főtt tojás , 1 tojás, 1 db zsemle ízlés szerinti fűszerek / só , bors, vágott petrezselyem/
Elkészítés: a húst előkészítjük, a töltelékhez a zsemlét beáztatjuk, majd kinyomkodjuk, a főtt tojást lereszeljük a májat apró darabokra vágjuk, összekeverjük a fűszerekkel és megtöltjük a húst,
szép pirosra sütjük. / mielőtt elkészülne én szoktam a hús alá önteni 1 dl fehér bort, ettől piros és porhanyós lesz a sült/.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése