2009. november 8., vasárnap

Egy sós egy édes ..



SÓS

Arató pogácsa /babos/

Hozzávalók: 25 dkg nagyszemű tarka bab, 30 dkg zsír, 3 dkg élesztő, 1 dl tej, 2,5 dl tejföl, só, őrölt bors

Megfőzünk 25 dkg nagyszemű tarka babot. Kihűtve ledaráljuk és egy mély tálba tesszük. Hozzáadunk 30 dkg zsírt, 3 dkg langyos tejben megfuttatott élesztőt, ízlés szerinti mennyiségű sót, és egy késhegynyi őrölt borsot. Az anyagokat összekeverjük, és 20 percnyi pihentetés után hozzáadunk 75 dkg lisztet tejfölt és tésztát gyúrunk belő. A tésztának könnyen gyúrhatónak és formálhatónak kell lennie. Megkelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk a tészta tetejét bevagdossuk és kiszaggatjuk. A tetejét megkenjük tojással és meghintjük köménymaggal. Közepes meleg sütőben megsütjük

ÉDES

Almás rózsa muffin

Hozzávalók:25 dkg liszt/ 15 sima liszt, 10 dkg teljes kiőrlésű/, 1 evőkanál kakaó, 2 teáskanál sütőpor, fél teáskanál szódabikarbóna, 1 tojás, 14 dkg cukor, 0,8 dl olaj, 3 dl író, 2 közepes alma reszelve, fahéj ízlés szerint.

Kimérjük a hozzávalókat, majd összekeverjük és muffin formába kanalazva légkeveréses sütőben 175 fokon 20 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése