2009. november 8., vasárnap

LASAGNE BOLOGNAI MÁRTÁSSAL

Hozzávalók: 1 adag bolognai húsmártás, 1 adag lasagne, 2 evőkanál vaj, 20 dkg frissen reszelt parmezán sajt, 1 adag besamelmártás

Lasagne

Hozzávalók:45 dkg liszt, 3 közepes tojás, fél teáskanál só
A hozzávalókat összegyúrjuk , 20 percig pihentetjük, majd tésztagéppel vagy sodrófával kinyújtjuk, és 9x30 cm-es lapokra vágjuk.


Bolognai mártás

Ezt a klasszikus húsos mártást az egész világon tésztamártásként ismerik. Valóban rendkívül ízletes tésztával, de ugyanolyan finom gnocchival, polentával és burgonyával tálalva, akárcsak sült ételek mellé tálalva. A jól sikerült ragu titka az alacsony hőfokon hosszú ideig való főzés. Előre elkészíthető és a hűtőban tárolható.

Hozzávalók:12 dkg kockára vágott pancetta, 1 közepes fej finomra vágott hagyma, 1-1 szál apróra vágott zeller és sárgarépa, 6dkg vaj, 30 dkg darált marha hús, 15 dkg darált sertéshús, 15 dkg apróra vágott száraz sertéskolbász, 1 frissen őrölt szegfűszeg, csipetnyi őrölt fahéj, 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors, fél kg hámozott és feldarabolt konzerv paradicsom, 2,5 dl zsírdús tej, só ízlés szerint.


A pancettát a hagymát a zellert és a sárga répát tegyük a vajjal együtt a serpenyőbe és közepes lángon pirítsuk, míg a hagyma aranyszínű nem lesz. Tegyük bele a húsokat a kolbászt, és pároljuk tovább. Hintsük rá a fűszereket, keverjük hozzá a paradicsomot, és közepes fokozaton főzzük 15 percig. Adjuk hozzá a tejet, és sózzuk. Alacsony hőfokon főzzük legalább 2 és fél órán át, gyakori kevergetés mellett.


Besamelmártás

Hozzávalók: 5 dl tej, 6 dkg vaj, 8 dkg liszt

A vajat felolvasztjuk, majd hozzá adjuk a lisztet, és egy percig pirítjuk, majd lassan hozzáöntjük a tejet ügyelve arra, hogy csomó mentes legyen a keverék, és sűrűsödésig főzzük.


Készítsük el a mártásokat a tésztát. A lasagnét egyszerre 4-5 laponként főzzük sós forró vízben 2 percig, majd egy tál hideg vízben öblítsük le, és szárítsuk meg. A besamelmártást keverjük a húsmártáshoz. Egy tepsi alját kenjük ki vajjal, majd terítsünk egy réteg lasagne lapot az aljára. Tegyünk rá vékony réteg mártást, majd szórjuk meg a reszelt sajttal és így rétegezzük, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
200 fokon 15-20 percig sütjük, forrón tálaljuk.
Borajánlat: száraz vörösbor / Sangiovese di Romagna/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése